Wine
Our institute operates as an internationally acknowledged institute for wine analysis with a work experience of more than 30 years. In addition to the analytical laboratory services with modern equipment (NMR; LC-TOF; GC-MS/MS…), our working fields include also the sensorial assessment of the products. Furthermore, our employees have beside of their analytical skills also profound knowledge of the wine law. Because of that they are able to check wine labels according to the German law as well as the European law.
Finally, we also offer professional advices about product manufacturing and product processing.
Hereafter you can find an overview of the common parameters for a wine analysis.
For detailed information of the particular parameter klick on the underlined category or parameter, respectively. If you need an analysis of a parameter which you cannot find in the list and also not in the parameter overview please contact us directly, because we are able to analyse much more parameters.
Basic parameters for a wine analysis
Basic analysis
Important Parameters for the identification of the wine and for the evaluation of ist customary condition as well as for the control of the legal requirements.
- Alcohol (total alcohol, actual alcohol)
- Sugar bevor and after inversion
- Extract(total extract, sugarfree extract)
- total acidity
- Sulophure dioxide (freeSO2 and total SO2)
- Density
- pH value
- Additional Parameters to the basic analysis:
- Reducing substances
- Sugar (Sucrose, glukose and fruktose)
- Glycerol
- CO2 pressure/ Carbon dioxide
Organic acids
For identity controll, for the evaluation of the quality of the product as well as for control of the legal requirements.
- Malic acids
- Ascorbic acid
- Acetic acid
- Lactic acid
- Shicimic acid
- Tartaric acid
- Citric acid
Cations and metals
For the evaluation of the quality and the composition of the product as well as for the control of the legal requirements.
- Aluminium (Al)
- Arsenic (As)
- Lead (Pb)
- Boron (B)
- Chrome (Cr)
- Ferric (Fe)
- Cadmium (Cd)
- Potassium (K)
- Calcium (Ca)
- Cobalt (Co)
- Copper (Cu)
- Magnesium (Mg)
- Manganese (Mn)
- Sodium (Na)
- Nickel (Ni)
- Phosphoros (P)
- Selenium (Se)
- Tin (Zn)
- Zinc (Sn)
Anionen
zur Bewertung der Qualität und der Zusammensetzung des Produktes sowie zur Kontrolle gesetzlicher Vorgaben
- Chlorid (Cl–)
- Fluorid (F–)
- Nitrat (NO3–)
- Phosphat (PO3–)
- Sulfat (SO42-)
Asche
zur Bewertung der Qualität des Produktes sowie zur Kontrolle gesetzlicher Vorgaben
- Asche berechnet
- Asche gravimetrisch
- Asche Alkalität
freies Natrium und freie Weinsäure
zur Grenzwertkontrolle und zur Qualitätsbewertung
Gesamtphenole
zur Bewertung der Weinqualität
- Gesamtphenole
Cyanwasserstoff (HCN)
zur Grenzwertkontrolle
Glykole
zur Grenzwertkontrolle
- Ethylenglykol/ Diethylenglykol
- Propylenglykol
Erweiterungsparameter für Rosé- und Rotweine
Farbspektren und Farbstoffe
zur Rebsortenidentifizierung, zur Qualitätsbewertung sowie zur Kontrolle auf Verwendung künstlicher Farbstoffe
- Lebensmittelfarbstoffe
- E102 – Tartrazin
- E103 – Resorcingelb
- E104 – Chinolingelb
- E105 – FastYellow AB
- E107 – Gelb G2
- E110 – Gelborange
- E122 – Azorubin
- E123 – Amaranth
- E124 – Cochenillerot
- E127 – Erythrosin B
- E127 – Erythrosin B
- E128 – Acid Red 1 2G
- E129 – Allura Red AC
- Bordeaux Red
- Acid Red 4
- E131 – Patentblau V
- E133 – Brilliantblau
- Echtblausalz BB
- E142 – Grün S (Lissamine Green B)
- E151 – Brilliantschwarz BN
Sonderparameter
zyklische Diglycerine / 3-MPD
zum Nachweis von unerlaubtem Glycerinzusatz
- zyklische Diglycerine
- 3-MPD
Mykotoxine
zur Kontrolle auf Mykotoxinbelastung´
Konservierungsstoffe
zur Grenzwertkontrolle bzw. zur Kontrolle auf unerlaubte Verwendung
- Natamycin (syn. Pimaricin)
- Benzoesäure
- Salicylsäure
- Sorbinsäure
- PHB-Methylester
- PHB-Ethylester
- PHB-Propylester
Carbamat
zur Grenzwertkontrolle (z.B. in den USA und in Kanada)
biogene Amine
zur Bewertung der Verträglichkeit
- Histamin
- Phenylethylamin
- Tyramin
Allergene
zum Nachweis allergener Substanzen
- Casein
- Albumin
- Lysozym
Sensorische Fehler und Kontaminanten
zum analytischen Nachweis sensorischer Fehler und Kontaminanten
- 2-Aminoacetophenon
- 4-Ethylphenol und 4-Ehtylguajakol
- Diacetyl
- Naphthalin
- Styrol
- Trichloranisol
- Chloranisole und Bromanisole
Metaweinsäure
zum Nachweis eines Metaweinsäurezusatzes
Cumarin
zur Grenzwertkontrolle bei Zimt-haltigen Produkten
Resveratrol
zur Bewertung der Antioxidantien
Pflanzenschutzmittel (Pestizide)
zur Bewertung von Pflanzenschutzmittel-Rückständen auch nach Richtlinien des biologischen Weinbaus
- Acephat
- Acetamiprid
- Ametoctradin
- Azoxystrobin
- Benalaxyl
- Benthiavalicarb
- Bifenthrin
- Boscalid
- Carbaryl
- Carbendazim
- Chlorpyriphos
- Chlorpyriphos-methyl
- Clofentezin
- Cyazofamid
- Cyflufenamid
- Cymoxanil
- Cyprodinil
- Deltamethrin
- Dicrotophos
- Diethofencarb
- Difenoconazol
- Dimethoat
- Dimethomorph
- Famoxadon
- Fenamidon
- Fenarimol
- Fenhexamid
- Fenpyrazamin
- Fenpyroximat
- Fludioxonil
- Flufenoxuron
- Fluopyram
- Fluquinconazol
- Flusilazol
- Hexythiazox
- Imazalil
- Imidacloprid
- Indoxacarb
- Iprodion
- Iprovalicarb
- Kresoxim-methyl
- Malathion
- Mandipropamid
- Metalaxyl
- Methidathion
- Methoxyfenozid
- Metrafenon
- Monocrotophos
- Myclobutanil
- Penconazol
- Phosalon
- Profenofos
- Propargit
- Proquinazid
- Pyraclostrobin
- Pyrethrin
- Pyrifenox
- Pyrimethanil
- Quinoxyfen
- Spinosad
- Spirodiclofen
- Spiroxamin
- Tebuconazol
- Tebufenpyrad
- Tetraconazol
- Thiophanat-methyl
- Triadimefon
- Triadimenol
- Trifloxystrobin
- Zoxamid
höhere Alkohole und Ester mit Methanol
- Acetaldehyd
- Methylacetat
- Ethylacetat
- Methanol
- 1,1 Diethoxyeth
- Butanol-2
- Propanol-1
- Isobutanol
- Isoamylacetat
- Allylalkohol
- Butanol-1
- 2-Methyl-1-Butanol
- 3-Methyl-1-Butanol
- Ethylcapronat
- n-Amylalkohol (IS)
- Ethyllactat
- Hexanol-1
- Ethylcaprylat
- Benzaldehyd
- Ethylcaprinat
- Phenylethylacetat
- Ethyllaurat
- Benzylalkohol
- Phenylalkohol
- Acetoin
- Diethylsuccinat
- Isopropanol
Aromastoffe
zum Nachweis von Aromaverfälschung und künstlicher Aromatisierung
- Lactone
- Whisky-Lacton
- Vanillin
- Ethylvanillin
- Piperonal
Phthalate
zum Nachweis von Weichmachern
- Dimethylphthalat (DMP)
- Diethylphthalat (DEP)
- Dibutylphthalat und Diisobutylphthalat in der Summe (DBP+DiPB)
- Di-n-Octylphthalat und Diethylhexylphthalat (DNOP + DEHP)
Sättigungstemperatur
zur Bewertung der Weinsteinstabilität
- Sättigungstemperatur
Sensorik und Kennzeichnung
Sensorik
zur sensorischen Bewertung der Qualität nach dem 5 Punkte Schema
Kennzeichnungsprüfung
zur Kontrolle der Produktkennzeichnung im Rahmen der europäischen Gesetzgebung
Mikrobiologische Untersuchung
zum Nachweis von Hefen und Schimmelpilzen
- Steriltest
Mikroskopische Untersuchung
zur Identifizierung von Trübungen und Partikeln
NMR-Analyse
zur quantitativen Bestimmung verschiedener Parameter, sowie zur Erstellung eines metabolomischen Fingerabdrucks und zum Vergleich von Produkten
- Glukose
- Fruktose
- Saccharose
- Glycerin
- Methanol
- Acetaldehyd (frei und SO2 gebunden)
- Acetoin
- 1,3-Propandiol
- Ethylacetat
- Tyrosol
- Weinsäure
- Äpfelsäure
- Milchsäure
- Essigsäure
- Zitronensäure
- Bernsteinsäure
- Fumarsäure
- Ameisensäure
- Ascorbinsäure
- Galacturonsäure
- Gluconsäure
- Sorbinsäure
- Benzoesäure
- Salicylsäure
- Prolin
- (+)-Catechin
- (-)-Epicatechin
- Hydroxymethylfurfural (HMF)
- Furfural
- weitere Parameter auf Anfrage möglich
Isotopen
zur Bewertung der Herkunft sowie dem Nachweis eines Zuckerzusatzes bzw. einer Wässerung eines Produktes oder auch der Rohstoffe zur Herstellung eines Produktes
- D/H (I) im Ethanol
- 13C/12C im Ethanol
- 13C/12C im Zucker
- 18O/16O im Weinwasser
- 18O/16O im Ethanol
- 14C Kohlendioxid
- 13C/12C im Kohlendioxid